Herkomst
Vermoedelijk is de Saluki afkomstig van het Arabisch schiereiland, waar de hond vroeger een statussymbool was. Zo werden Saluki’s niet gekocht maar geschonken aan vrienden of belangrijke personen.

 

Algemeen voorkomen
Middelgrote, elegante en slanke windhond, die evenredigheid in lichaamsverhoudingen paart aan sierlijkheid. De Saluki toont zijn snelheid voor het jagen in zijn soepele, stijlvolle bewegingen. Hij is oosters in zijn melancholieke uitstraling en waardig in zijn optreden. Aan zijn afkomst uit de woestijn ontleent hij zijn zelfstandig en onafhankelijk karakter. Hij heeft een zekere eigenzinnigheid in optreden maar ook een trouwe aanhankelijkheid aan zijn baas.

Schofthoogte


reuen 58 –71 cm, teven naar verhouding kleiner.

 

Gewicht


20 – 28 kg

Vacht
De Saluki heeft een zijdeachtige, gladde vacht met bevedering aan de achterzijde van de benen, de dijen en hakken en aan de staart. Er is een kortharig type dat geen bevedering heeft. Alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan.

Gebruik
Zichtjager. Instinctief volgt de Saluki alles wat beweegt. Hij kan daarom het beste op een omheind terrein worden uitgelaten.

Gezondheid
Er zijn geen rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.

Aard
Zelfstandig, onafhankelijk, eigenzinnig. Aanhankelijk en trouw aan de eigen mensen, gereserveerd tegenover vreemden. De Saluki vindt het niet nodig om op commando te gehoorzamen maar kiest zelf tijd en zin om te doen wat zijn baas van hem verlangt. Toch is het een gezeglijke hond die een rustig en eerlijk gedragspatroon heeft en zich goed in het gezin weet aan te passen.

Bijzonderheden
Regelmatig borstelen om de vacht glanzend te houden en oude haren te verwijderen is gewenst. Een bad is alleen nodig als de vacht vuil is geworden of als de hond voor een tentoonstelling moet worden voorbereid.